Post-COVID-syndroom

Wanneer je te horen krijgt dat je na een coronabesmetting aanhoudende klachten hebt dan noemen we dat long-covid of zoals we het nu noemen het post-COVID-syndroom. Dit doet iets met ons als mens maar ook met onze omgeving. Je bent niet meer de persoon die je wilt zijn en je kan niet meer datgene doen wat je wilt.

Corona en Receptoren

Tijdens een besmetting kan er een blokkade ontstaan op receptoren die we nodig hebben om onder andere het immuunsysteem te activeren en ervoor te zorgen dat de bloed-hersenbarrière niet wordt doorbroken. Deze receptor noemen we de ACE2 receptor en die bevindt zich op meerdere plekken in het lichaam. Onder andere in het brein maar ook op onze hersenstam. Hier zit ons ademhalingscentrum maar ook de belangrijkste zenuw die ons als mens informeert over onze staat van zijn. Deze noemen we nervus vagus en dat is ons autonome zenuwstelsel.

Autonoom zenuwstelsel

80% van het autonome zenuwstelsel geeft informatie vanuit ons lichaam door naar het brein. Zintuigen en hoe we van ons van binnen voelen zijn hierbij van cruciaal belang. Wil je rust voelen dan moet je voelen hoe je moet ademen en moet je voelen hoe je lichaam, het middenrif en de romp moeten bewegen tijdens ademhaling. Doordat het autonome zenuwstelsel verstoord is noemen we dit: dys-autonomie. Wanneer er een verstoring ontstaat dan zal ons systeem zich vaak herstellen, maar waarom houdt de één klachten en de ander niet? Om dat te onderzoeken werken wij met de polyvagaal theorie. Deze theorie geeft inzicht in ons als mens en wat we hebben meegemaakt en wie als mens zijn. Doordat wij als mens onderhevig zijn aan prikkels, maar ook trauma’s, zal dit iets doen met onze buffer. Op den duur zegt het zenuwstelsel het is te veel en zal dan op de rem trappen met bescherming als doel.

Energie en mitochondriën

In onze cellen bevinden zich energiecentrales en deze noemen we mitochondriën. Deze cellen kunnen afnemen in aantal door:
  • Onvoldoende bewegen
  • Het niet aangaan van uitdagingen
  • Chronische ontstekingen
  • Verkeerde voeding
  • Verstoorde ademhaling
Het goede nieuws is dat we deze weer in aantal kunnen laten toenemen. Belangrijk hierbij is de benadering. Door corona ben je je anders gaan voelen. Je bent de rust in je systeem kwijt en dat moet eerst weer terugkomen. Daarom is de opbouw: RustOpbouwHerstel. Dit doen we om te voorkomen dat PEM’S (Post Excercise Malaise Syndroom) ontstaat.

SYMPTOMEN

Doordat er een verstoring zit op het autonome zenuwstelsel zal het systeem alles doen om ons te beschermen waardoor het vecht-en-vluchtmechanisme wordt geactiveerd. Hierdoor worden de zintuigen op scherp gezet om ons te helpen. Wanneer het systeem te lang aan blijft staan dan zal dat gevolgen gaan hebben. Voor meer informatie klik op deze link. Symptomen die bij post-COVID-syndroom horen zijn onder andere verstoorde energiebalans en herstel, hersenmist en cognitieve beperkingen. Moeite met prikkelverwerking, hoofdpijn en druk op het hoofd alsmede nekklachten en moeite hebben met sociale contacten.

BEHANDELING

Bij Brainproof starten we met het tot rust brengen van het autonome zenuwstelsel. Wanneer we zien dat er veerkracht ontstaat in het zenuwstelsel dan gaan we het systeem (complex) fysiek en (complex) cognitief uitdagen met als doel het verhogen van de doorbloeding naar de organen en het brein. Zonder doorbloeding ontstaat er geen zuurstof en verandering van chemische stofjes. Eén van de belangrijkste stoffen (neurotransmitter) is BDNF en deze wordt aangemaakt wanneer we (lichte) uitdagingen aangaan. We noemen het ook wel ‘Pokon’ van het brein. Hierdoor kunnen er nieuwe zenuwverbindingen worden aangemaakt die invloed hebben op onder andere onze cognitieve functies. Dit noemen we neuroplasticiteit. Dit willen we creëren op cognitief vlak maar ook op andere gebieden.

Bronnen:

  1. Body Localization of ACE-2: On the Trail of the Keyhole of SARS-CoV-2
    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7744810/
  2. Pathophysiological involvement of host mitochondria in SARS‑CoV‑2
    infection that causes COVID‑19: a comprehensive evidential insight
    Molecular and Cellular Biochemistry (2023)
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36308668/
  3. Evidence of Coronavirus (CoV) Pathogenesis and Emerging Pathogen SARS-CoV-2 in the Nervous System: A Review on Neurological Impairments and Manifestations
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33464535/
  4. Dysautonomia in COVID-19 Patients: A Narrative Review on Clinical Course, Diagnostic and Therapeutic Strategies Front. Neurol
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35720084/
Scroll naar boven

Brainproof is gesloten van 29 juli tot en met 9 augustus.
Wij zijn telefonisch niet bereikbaar, maar een mail sturen blijft altijd mogelijk.
De mail zal regelmatig worden bekeken en de reactie hierop zal volgen na 9 augustus.

Fijne zomervakantie,

Team Brainproof