PE/HELPP-syndroom

Gedurende een zwangerschap gebeurt er veel met de hormoonhuishouding van een vrouw. De fysieke gesteldheid wordt op de proef gesteld, omdat het lichaam een hoop veranderingen ondergaat. Wanneer er PE/HELLP-syndroom wordt geconstateerd zal het autonome zenuwstelsel in een beschermstand komen te staan. De doorbloeding verandert met de daarbij behorende gevolgen. Dit heeft een heftige impact op een vrouw, de baby en het gezin. Je bent gaan overleven en wilt weer naar leven en beleven. Het PE/HELLP-syndroom en het postcommotioneel syndroom (PCS) zijn twee verschillende aandoeningen, maar er zijn enkele overeenkomsten op het gebied van symptomen en mogelijke neurologische effecten.

Autonoom zenuwstelsel

Beide aandoeningen kunnen het autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Hierbij is de nervus vagus voor beide aandoeningen de overeenkomst. Vanwege de overlevingsstand en de verstoorde ademhaling kunnen het lichaam en het middenrif in een verstoorde stand blijven staan. Hierdoor blijft ons vecht-of-vluchtsysteem te lang actief. Hoewel er enige gelijkenis is in symptomen en effecten op het autonome zenuwstelsel, zijn de onderliggende oorzaken en mechanismen van het PE/HELLP-syndroom en PCS verschillend. Het PE/HELLP-syndroom wordt geassocieerd met zwangerschapscomplicaties en hypertensie aandoeningen terwijl PCS het gevolg is van traumatisch hersenletsel.

SYMPTOMEN

Beide aandoeningen kunnen neurologische symptomen veroorzaken. Bij PCS kunnen symptomen zoals hoofdpijn, cognitieve problemen, duizeligheid en vermoeidheid optreden als gevolg van een hersenschudding of hersenletsel. Zowel bij het PE/HELLP-syndroom als bij PCS kunnen cognitieve problemen optreden, zoals concentratieproblemen, geheugenverlies, planning, organisatie en moeite met denken met als gevolg het hebben van een wattig en wollig hoofd. Dit laatste noemen we Brainfog wat we ook wel hersenmist noemen.

BEHANDELING

Bij Brainproof weten we uit ervaring dat verbetering van de klachten en genezing wel degelijk mogelijk is. Wij kunnen je hierbij helpen met ons R.E.S.E.T.-traject. In dit traject van twintig weken van intensieve behandeling (waaronder één week intern) gaan we, in plaats van accepteren naar activeren om de doorbloeding en de beschadigde hersenstructuren en -verbindingen te herstellen. Dit doen we door middel van neuroplasticiteitstraining. Tevens gaan we aan de slag met de veerkracht en flexibiliteit van het autonome zenuwstelsel om het brein en lichaam weer in balans te brengen. Hierna monitoren we je tot een jaar na aanvang van het traject om, indien nodig, snel de juiste ondersteuning te bieden.

Scroll naar boven