Wij zijn een ster in het
'out of the box' denken
en het uitproberen van
nieuwe benaderingen.
Dat houdt ons scherp.

Behandeling

De R.E.S.E.T.-methode is ontwikkeld door Ronald van der Rijst, oprichter en eigenaar van Brainproof. De methode kent een aantal pijlers: de polyvagaaltheorie, Cognifit Assessment, cognitieve training, (neuro)psycho-educatie, lichaamswerk, ademwerk en coaching. Ronald heeft zich tijdens zijn werkzame leven als fysiotherapeut en eigenaar van een multidisciplinair fysiotherapeutisch centrum steeds verder verdiept in en ontwikkeld op het gebied van neurologie en de mens als systeem. Hij heeft al zijn kennis en ervaring samengebracht in de R.E.S.E.T.-methode.

R.E.S.E.T.-traject

Ons R.E.S.E.T.-traject is een intensief behandeltraject van 52 weken waarin de hulpvraag van de cliënt centraal staat. In de onderstaande tijdlijn wordt de opbouw van het traject weergegeven en worden de belangrijkste pijlers toegelicht.

Brainproof tijdlijn traject

Polyvagaaltheorie

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Stephen W. Porges, beschrijft de werking van ons autonome zenuwstelsel in tijden van stress, trauma en angst. Door wat ze meegemaakt hebben zitten veel van onze cliënten vast in een overlevingsreactie (fight/flight, freeze en/of shutdown). Dit geeft symptomen als bijvoorbeeld continue alertheid, of juist extreme moeheid en niet vooruit kunnen komen, overprikkeling door o.a. licht en geluid en vergeetachtigheid. Onze kennis van de polyvagaaltheorie is verweven in alle elementen van de R.E.S.E.T.-methode waardoor we samen met jou kunnen werken aan een meer gereguleerd, veerkrachtiger en flexibeler autonoom zenuwstelsel.

Cognifit

Onze behandeling begint met het afnemen van een Cognifit Assessment test. De resultaten van dit uitgebreide cognitieve onderzoek geven ons (en jou) een beeld van het functioneren van jouw brein. Het is dusdanig specifiek dat het ons laat zien welke delen van je brein prima functioneren en welke delen minder goed of misschien zelfs slecht functioneren. Dit is één van de onderdelen die we meenemen in het opstellen van jouw persoonlijke behandelplan. Wil je meer weten over Cognifit? Lees hier meer.

Cognitieve training

Ons brein is in staat om nieuwe zenuwverbindingen aan te leggen. Dit proces heet neuroplasticiteit en dat kunnen we stimuleren. Tijdens de R.E.S.E.T.-week wordt jouw brein door middel van complexe cognitieve en fysieke trainingen uitgedaagd om nieuwe verbindingen te leggen in de gebieden die minder goed functioneren. Aan het eind van de R.E.S.E.T.-week krijg je van ons een op maat gemaakt programma mee om dit proces thuis verder voort te zetten. Bij de terugkommomenten zal steeds opnieuw gekeken worden naar wat er nodig is aan nieuwe of andere oefeningen om jouw brein en autonome zenuwstelsel zo optimaal mogelijk te ondersteunen in het herstelproces.

(Neuro)Psycho-educatie

Zowel in de voorbereidende bijeenkomsten als in de R.E.S.E.T.-week wordt veel aandacht besteed aan (neuro)psycho-educatie. We geven je belangrijke informatie over o.a. de werking van het autonome zenuwstelsel en het brein zodat je beter gaat begrijpen waarom je klachten ervaart en misschien wel belangrijker, wat je kunt doen om daar invloed op uit te oefenen.

Lichaamswerk

Door fysiek en/of emotioneel trauma kan ons lichaam blokkeren. Dat zorgt voor klachten, bijvoorbeeld pijnlijke nek en schouders, gespannen kaken of niet goed door kunnen ademen. Het kan ook zorgen voor allerlei indirecte klachten zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, spijsverteringsproblemen of het altijd koud hebben. Door middel van lichaamswerk ondersteunen we jouw lichaam om die blokkades op te lossen zodat je weer zonder belemmeringen kunt bewegen en de energie weer ongehinderd kan stromen. Hierbij is het functioneren van ons middenrif een belangrijke sleutel.

Ademhaling

Ademen geeft ons zuurstof en zuurstof geeft ons leven. Onze ademhaling kan om allerlei redenen niet vrij zijn. Door middel van het hierboven beschreven lichaamswerk maken we je bewust van je ademhaling. Als het nodig is zullen er fysiotherapeutische en/of manuele technieken worden ingezet om je lichaam weer ruimte te geven voor een goede ademhaling. Daarnaast leer je bij ons een aantal ademhalingstechnieken die je kunt inzetten om je autonome zenuwstelsel te reguleren, bij overprikkeling en ter ondersteuning van je herstelproces.

Coaching

De emotionele kant van het omgaan met postcommotioneel syndroom, post-COVID-syndroom en de gevolgen van PE/HELLP-syndroom wordt vaak onderschat en/of overgeslagen. Maar het is niet niks om dit mee te maken. Er overkomt je iets, iets waardoor er een ‘voor’ en ‘na’ ontstaat. Dit heeft veel impact op jouw staat van zijn en functioneren. Vaak heb je te maken met onbegrip in je omgeving, er is tenslotte niets te zien aan de buitenkant. De zoektocht naar de juiste behandeling is meestal lang en eenzaam. Om maar niet te spreken over de onzekerheid over de toekomst. En misschien zat je al vóór het oplopen van je klachten in de overlevingsstand door dingen die je in het verleden hebt meegemaakt. Voor al deze dingen is ruimte tijdens een coachgesprek. We kijken samen naar wat er eventueel nodig is aan (externe) begeleiding in het natraject en wat je nu al kunt inzetten om je beter te voelen.

Complementaire zorg

Brainproof beschikt over een uitgebreid complementair netwerk voor eventuele doorverwijzing op het moment dat dat nodig is, denk hierbij bijvoorbeeld aan neuro-optometrie, osteopathie, coaching/psychotherapie, orthomoleculaire therapie, KPNI en chiropractie.

Scroll naar boven